9 januari 2019 – Opnieuw komt Advanced Berry Breeding met een nieuw frambozenras: Sarafina. Dit ras wordt gezien als een geweldige mooie aanvulling op de eerder geïntroduceerde rassen Wengi, Shani en Rafiki. Dit wordt ook bevestigd door de uitgebreide testen die onder meer in Spanje, Tanzania en Mexico zijn uitgevoerd.

Sarafina produceert grote frambozen met een lichte, oranjerode frambozenkleur. Ze hebben een goede smaak, zijn stevig en bovendien opvallend makkelijk te plukken. Daarnaast hebben ze een uitstekende houdbaarheid en zijn goed transporteerbaar. Ook tijdens het bewaren blijven de vruchten licht van kleur. De planten hebben veel groeikracht en zijn gemakkelijk te telen.

Sarafina is niet alleen geschikt voor teelt in gematigde klimaten maar verdraagt ook hoge temperaturen. Daarmee is het ras ook geschikt voor teelt in mediterrane en droge tropische teeltgebieden.

Sarafina worden onder licentie in het verkeer gebracht. Meer informatie over Sarafina en andere rassen van Advanced Berry Breeding vindt u op www.abbreeding.nl/sarafina/

Januari 2019 – Advanced Berry Breeding B.V. heeft een nieuwe zusterorganisatie opgericht: Advanced Plants B.V.. Samen met een vijftal plantenkwekers gaat deze nieuwe onderneming frambozenplanten produceren. Advanced Plants is daarin de coördinator en het communicatieloket. De aanleiding om deze nieuwe organisatie op te richten is de toenemende vraag naar planten van de rassen van Advanced Berry Breeding.

De vijf aangesloten plantenkwekers zullen de opkweek verzorgen van moederplanten en verse plugplanten van alle bestaande en toekomstige rassen van Advanced Berry Breeding. Gezamenlijk willen ze werken aan een betere beschikbaarheid van kwalitatief goed en gezond plantmateriaal en tijdige levering. Een vast team bij Advanced Plants zorgt voor heldere en regelmatige communicatie naar haar klanten.

Advanced Berry Breeding en Advanced Plants verwachten een succesvolle samenwerking met alle klanten. Voor meer informatie bezoekt u de website van Advanced Plants via www.advancedplants.nl

Augustus 2018 – Sinds het begin van dit jaar heeft Advanced Berry Breeding (ABB) een nieuwe kantoor in Hedel en is op volle sterkte met een aantal nieuwe collega’s. Het kantoor van ABB wordt sinds 2017 gerund door algemeen directeur Wim Aalbersberg en financieel manager Colinda van Beurden. Begin dit jaar is Sjoerd van Gestel daarbij gekomen als accountmanager. Vervolgens hebben Ayla Voets en Heleen de Jong het team aangevuld. Zij houden zich bezig met respectievelijk licentiebeheer, office management en marketing.

Nieuwe rassen
De succesvolle frambozenrassen Kweli®, Kwanza®, Imara® en Mapema® zijn al meerdere jaren op de internationale markt te krijgen. Vanaf 1 juli 2017 heeft ABB het licentiebeheer in eigen beheer en lanceerde eind 2017 een reeks nieuwe rassen: Jambo®, Shani, Rafiki en Wengi. Ieder ras heeft mooie en bijzonder eigenschappen. Op de website is meer over de rassen te vinden.

Toekomstplannen
ABB gaat in 2018 in volle vaart vooruit en stapt een nieuwe fase in naar een groeiend veredelingsbedrijf voor zachtfruit. Met onderzoekspartners plantenkwekers en fruittelers lopen er inmiddels onderzoeken en tests in een vergevorderd stadium. De verwachting is dat in 2019 of 2020 nieuwe rassen van zachtfruit de markt op gaan. De proeven die in Nederland, Portugal en Tanzania lopen zijn hoopgevend. Verder is ABB nieuwe markten op de verschillende continenten aan het verkennen. Met nieuwe krachten en alle kennis en ervaring die ABB nu in huis voorziet ze grote ontwikkelingen.

Contact
Wilt u meer weten over de rassen van ABB en de ontwikkelingen van ABB? Volg ons dan op LinkedIn en kijk op de website www.abbreeding.nl  Neem gerust contact op via e-mail info@abbreeding.nl We maken graag een afspraak met u.

Fotobijschrift: boven Sjoerd en Colinda, onder Heleen, Ayla en Wim.

4 januari 2018 – Advanced Berry Breeding bracht eind 2017 naast de succesvolle rassen Kweli® en Kwanza® maar liefst vier nieuwe frambozenrassen op de markt. Deze herfstframbozen vormen een geweldige aanvulling op het bestaande sortiment.

Wengi geeft een enorme opbrengst aan frambozen met een mooie, lichte kleur. Ze kunnen lang worden bewaard en zijn goed te transporteren. Wengi lijkt vooral geschikt voor teelt in gebieden met een gematigd of mediterraan klimaat.

Shani komt zeer vroeg in productie. Ook in lichtarme omstandigheden blijft dit ras bloemen en frambozen produceren. Het ras is daarmee primair geschikt voor een winterteelt in gebieden met een mediterraan klimaat. Shani produceert mooie frambozen en geeft een hoge opbrengst.

Rafiki is zeer breed toepasbaar. Dit ras is meestal vrij van doorntjes, zeer makkelijk te telen en geeft een zeer hoge opbrengst. Bovendien zijn de frambozen lang houdbaar en goed te transporteren. Dat maakt Rafiki tot de vriend van iedere teler.

Jambo® produceert stevige vruchten met een opvallende, helder gele kleur. Ook dagen na de oogst laten de frambozen deze fraaie gele kleur zien. Het ras is makkelijk te telen en geeft een hoge opbrengst. Jambo® is aantrekkelijk voor markten die op zoek zijn naar vruchten met een andere, unieke uitstraling.

In 2018 is beperkt plantmateriaal van deze rassen beschikbaar.

1 mei 2017 – De samenwerking tussen Advanced Berry Breeding (ABB) en Meiosis Ltd. is per 30 juni 2017 beëindigd. De bestaande licenties  voor de rassen Kwanza®, Kweli®, Imara® en Mapema® zijn per die datum overgegaan naar ABB. In de loop van de tijd worden ze vervangen door nieuwe overeenkomsten. ABB is vanaf 1 juli 2017 zelf het aanspreekpunt voor de licenties voor zowel de bestaande als de nieuwe rassen.

Informatie over nieuwe en bestaande licenties kunnen aan Advanced Berry Breeding worden gesteld via info@abbreeding.nl 

 

 

3 januari 2017 – Verschillende nieuwe selecties uit het veredelingsprogramma laten zeer goede resultaten zien in de proeven. Ze doen het vooral goed in warmere klimaten, zoals in Zuid-Europa. Onubafruit in Spanje heeft daarom interesse getoond in een exclusieve licentie voor Spanje voor twee daarvan: ABB 117 en ABB 121.

ABB 117 is een vroeg ras dat een zeer hoge productie geeft. De productie ligt duidelijk boven die van Kweli® of Imara®. De frambozen hebben een goede kleur en houdbaarheid. Bovendien zijn ze ook goed te transporteren. ABB 117 is goed bestand tegen hoge temperaturen en is makkelijk te telen.

ABB 121 is eveneens een vroeg ras. Het is zeer geschikt voor de oogst in de wintermaanden. De planten gaan namelijk door met groeien en bloeien in lichtarme omstandigheden. De kwaliteit van de frambozen is in die periode bovendien zeer goed: groot, stevig en een mooie kleur. ABB 121 geeft een goede opbrengst.

Een aantal andere selecties wordt nog verder getest, vaak in samenwerking met partners in verschillende landen.

 

25 maart 2016 – Tijdens het Rubus en Ribes symposium dat in 2015 werd gehouden, presenteerde Christoph Carlen van het Zwitserse instituut Agroscope de resultaten van een rassenproef met nieuwe frambozenrassen. Het doel was onder meer om herfstframbozen te vinden die hoge gehaltes aan bioactieve componenten (o.a. vitamine C, fenolen, anthocyaninen en antioxidanten) hebben. De reden daarvoor is de toenemende interesse in de gezondheidsbevorderende werking van fruit. In 2012 en 2014 werden respectievelijk 12 en 8 rassen vergeleken, waaronder de rassen van Advanced Berry Breeding Kweli®, Kwanza® en Imara®. In de proeven bleek Kweli® zeer goed te scoren. Niet alleen kwam Kweli® als ras met de hoogste opbrengst naar voren, ook de gehaltes aan bioactieve componenten bleken bijzonder hoog.

25 maart 2016 – Op 4 februari 2016 zijn Special Fruit NV uit België en Bfruit uit Portugal een strategische samenwerking aangegaan rond de productie en vermarkting van frambozen van Kwanza® en Kweli®. De overeenkomst werd ondertekend op de beurs Fruit Logistica in Berlijn, onder toeziend oog van de Portugese minister van Landbouw, Bebossing en Landelijke ontwikkeling, Luis Capolas Sontos. Door middel van deze samenwerking versterken beide partners hun positie in de Europese zachtfruitsector. Beide bedrijven geven hun samenwerking vorm via Multiberry, waarmee Advanced Berry Breeding een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten.

Bfruit vertegenwoordigt meer dan 120 Portugese zachtfruit- en kiwiproducenten. Deze overeenkomst zal haar telersbasis- en exportvolumes sterk laten uitbreiden. Bovendien wordt haar leden toegang geboden tot nieuwe zachtfruitrassen en optimale technische ondersteuning.

Special Fruit zal door deze samenwerking jaarrond grote volumes van de zeer populaire frambozen variëteiten Kwanza® en Kweli® ter beschikking krijgen en geeft op haar beurt Bfruit toegang tot nieuwe export markten voor haar eigen productie. Een jaarrond aanbod van Kwanza® behoort dan tot de mogelijkheden.

2 maart 2016 – Op woensdag 2 maart, zes weken eerder dan in 2015, zijn op Veiling Zaltbommel de eerste frambozen van het ras Kwanza® aangeboden. Het eerste primeurkistje werd aangevoerd door Zachtfruitkwekerij Simons B.V. Special Fruit N.V. in Mheer België, kocht deze frambozen via commissionair H. Aarts voor de primeurprijs van € 71,- per doosje van 150 gram. Het frambozenseizoen in Nederland is daarmee gestart en zal doorlopen tot kerst 2016.

Het bedrag werd door Veiling Zaltbommel aangevuld tot € 1.000,-. Het gehele bedrag werd geschonken aan de Stichting KiKa. KiKa heeft als doelstelling 95% genezing voor kinderen met kanker in 2025.